A batikolás technikája régi időkre nyúl vissza, de napjainkban is nagy népszerűségnek örvend. Az egyszerű mártogatós technika a legelterjedtebb, de ha a viaszt is bevonjuk az alkotásba, a végeredmény nem csak egyedi lesz, de egészen különleges és gyönyörű is.

 

Fontos tényező, hogy a festeni kívánt textíliánk pamut legyen, mivel a műszálasabb szövetek nem veszik fel olyan jól a színeket, így a végeredmény sem tükrözi az elvárásainkat. Emellett, ha gézes anyagot festünk, érdemes előtte beáztatni, mivel így megakadályozhatjuk, hogy a világosabbnak szánt felületekbe beleivódjanak a sötét színek. Szükségeltetik még kötözőspárga, és a színek „főzéséhez” olyan edények, amelyeket másra már nem szeretnénk használni.  Fontos, hogy ne hagyjuk ki az ecetet és a sót a fixáláshoz.

A batikfestékek ma már rengeteg színben léteznek, így a legmerészebb vágyainkat is megvalósíthatjuk. Emellett a viaszolás bevonásával csinos mintázatot is kölcsönözhetünk a kiválasztott ruhadaraboknak. Viaszmintát készíteni nagyon egyszerű akár sablon segítségével, akár szabad kézzel.

   

Beállítások